Програми посете 2018. године

Поштовани,

Постоје више варијанти/опција обиласка Специјалног резервата природе ''Увац'' у организацији Резерват Увац д.о.о., привредног друшта које управља истим. СРП ''Увац'' је могуће обићи користећи печашке стазе (које су највећим делом и бициклистичке), сплаварењем Увачким језерима, или комбиновано.

Варијанте/опције обиласка СРП ''Увац'' пешачењем уређеним стазама:

 • Пешачка стаза полази од локалитета Крстац, (око 5 км од Сјенице), иде десном обалом Увца, тј. Увачког (Сјеничког) језера, односно самим ободом језера, до локалитета/видиковца Молитва, са кога се пружа спектакуларни поглед на кањон Увца. Посматрање белоглавих супова и других птица, дуж целе стазе. Дужина ове стазе, у једном правцу, износи око 6 км (око 12 км у оба правца), иста није много тешка и напорна, изузетно је атрактивна. Укупно трајање пешачења ничим није ограничено и условљено: човеку ''просечне'' кондиције је потребно око 3,5 до 4 часа у оба правца. Потребно је излет најавити и купити улазницу у СРП ''Увац'' код чувара заштићеног подручја из Сјенице, контакт телефони су: 0648674715 и 0648674711.
 • Пешачка стаза полази од локалитета Крстац, (око 5 км од Сјенице), иде десном обалом Увца, тј. Увачког (Сјеничког) језера, односно самим ободом језера, до локалитета Дружинићи (око 2 км), потом се прелази преко висећег моста у Дружинићима, те даље наставља кроз села Доње и Горње Лопиже, до локалитета/видиковца Велики врх, са кога се пружа спектакуларни поглед на кањон Увца. Посматрање белоглавих супова и других птица, дуж целе стазе. Дужина ове стазе, у једном правцу, износи око 10 км (око 20 км у оба правца), иста није много тешка и напорна, истина, поприлично је дуга, и веома атрактивна. Укупно трајање пешачења ничим није ограничено и условљено: човеку ''просечне'' кондиције је потребно око 5 до 6 часова у оба правца. Потребно је излет најавити и купити улазницу у СРП ''Увац'' код чувара заштићеног подручја из Сјенице, контакт телефони су: 0648674715 и 0648674711.
 • Пешачка стаза полази од локалитета Крстац, (око 5 км од Сјенице), иде десном обалом Увца, тј. Увачког (Сјеничког) језера, односно самим ободом језера, до локалитета Дружинићи (око 2 км), потом се прелази преко висећег моста у Дружинићима, те даље наставља самим ободом језера, кроз борову шуму (лева обала Увца) до локалитета/видиковца Равни крш, са кога се пружа предиван поглед на кањон Увца. Укупна дужина ове стазе износи око 12 км, односно 6 км у једном правцу. Са видиковца Равни крш може се наставити пешачење, ободом језера, до видиковца Велики врх, удаљеног око један км. Укупно трајање пешачења ничим није ограничено и условљено: човеку ''просечне'' кондиције је потребно око 5 до 6 часова у оба правца (укључујући и одлазак на видиковац Велики врх). Потребно је излет најавити и купити улазницу у СРП ''Увац'' код чувара заштићеног подручја из Сјенице, контакт телефони су: 0648674715 и 0648674711.
 • Пешачка стаза полази од локалитета који се налази на око 500 метара од видиковца Велики врх, село Горње Лопиже (до тог места се стиже возилом, свакако боље теренским), иде до локалитета/видиковца Велики врх, са кога се пружа спектакуларни поглед на кањон Увца, а затим наставља левом обалом Увачког (Сјеничког) језера до локалитета/видиковца Равни крш, са кога се такође пружа поглед на кањон Увца. Посматрање белоглавих супова и других птица, дуж целе стазе. Дужина ове стазе, у једном правцу, износи око 2 км (око 4 км у оба правца), иста није много тешка и напорна, поприлично је кратка, и изузетно је атрактивна. Укупно трајање пешачења ничим није ограничено и условљено: човеку ''просечне'' кондиције је потребно око 2 до 3 часа у оба правца, лаганим темпом. Потребно је излет најавити и купити улазницу у СРП ''Увац'' код чувара заштићеног подручја из Сјенице, контакт телефони су: 0648674715 и 0648674711.
 • Пешачка стаза полази од локалитета Павловића мост (око 8 км од Нове Вароши, до тог места се стиже возилом, свакако боље теренским, старим путем Нова Варош - село Божетићи), иде до видиковца код Стеванетића, а затим десном обалом Златарског језера до видиковца Челина. Посматрање белоглавих супова и других птица, дуж целе стазе. Дужина ове стазе, у једном правцу, износи око 5 км (око 10 км у оба правца), иста је средње тешка и напорна, изузетно је атрактивна. Укупно трајање пешачења ничим није ограничено и условљено: човеку ''просечне'' кондиције је потребно око 3 до 4 часа у оба правца, лаганим темпом. Потребно је излет најавити и купити улазницу у СРП ''Увац'' код чувара заштићеног подручја из Нове Вароши, контакт телефони су: 0648674719, 0648674700 и 0648674710.
 • Пешачка стаза полази од локалитета етно-село Вранеша, до обода Радоињског језера, где се налази видиковац, наставља се левом обалом Радоињског језера, којом приликом се обиђу још два видиковца, па се наставља шумом и пашњацима до видиковаца на Градини. Посматрање белоглавих супова и других птица, дуж целе стазе. Дужина ове стазе, у једном правцу, износи око 5 км (око 10 км у оба правца), иста је средње тешка, изузетно је атрактивна. Укупно трајање пешачења ничим није ограничено и условљено: човеку ''просечне'' кондиције је потребно око 3 до 4 часа у оба правца, лаганим темпом. Потребно је излет најавити и купити улазницу у СРП ''Увац'' код чувара заштићеног подручја из Нове Вароши, контакт телефони су: 0648674716 и 0648674710.

Варијанте/опције обиласка СРП ''Увац'' сплаварењем Увачким (Сјеничким) језером:

 • Полазак на сплаварење са локалитета Растоке (око 8-10 км од Нове Вароши), сплаварење Увачким (Сјеничким) језером у дужини од око 12-13 км, посматрање белоглавих супова и других птица на гнездима и у лету, посета Леденој пећини у дужини од око 700 метара, и повратак на место поласка. Цео излет траје око 3-3,5 сати. Цена по чамцу/пловилу, а капацитет једног чамца је 12 особа (укључујући и чувара/водича), износи 10.000,00 динара (укључене улазнице у Ледену пећину), плус улазница у СРП ''Увац'', која кошта 100,00 динара по особи.
 • Полазак на сплаварење са локалитета Крстац (око 5 км од Сјенице), сплаварење Увачким (Сјеничким) језером у дужини од око 12-13 км, посматрање белоглавих супова и других птица на гнездима и у лету, посета Леденој пећини у дужини од око 700 метара, и повратак на место поласка. Цео излет траје око 3,5 сати. Цена по чамцу/пловилу, а капацитет једног чамца је 12 особа (укључујући и чувара/водича), износи 10.000,00 динара (укључене улазнице у Ледену пећину), плус улазница у СРП ''Увац'', која кошта 100,00 динара по особи.
 • Када су у питању цене за индивидуалне посете, цена за две напред наведене опције износи 1.000,00 динара по особи (укључена улазница у Ледену пећину), плус улазница у СРП ''Увац'', која кошта 100,00 динара по особи.

Варијанте/опције обиласка СРП ''Увац'' комбиновањем сплаварења и пешачења:

 • Полазак на сплаварење са локалитета Растоке (око 8-10 км од Нове Вароши), сплаварење Увачким (Сјеничким) језером у дужини од око 12-13 км, посматрање белоглавих супова и других птица на гнездима и у лету, посета Леденој пећини у дужини од око 700 метара, ''пењање'' видиковца Велики врх (са спектакуларним погледом на кањон Увца), и повратак на место поласка, сплаварењем. Цео излет траје око 4,5-5 сати. Цена по чамцу/пловилу, а капацитет једног чамца је 12 особа (укључујући и чувара/водича), износи 13.000,00 динара (укључене улазнице у Ледену пећину), плус улазница у СРП ''Увац'', која кошта 100,00 динара по особи.
 • Полазак на сплаварење са локалитета Крстац (око 5 км од Сјенице), сплаварење Увачким језером у дужини од око 12-13 км, посматрање белоглавих супова и других птица на гнездима и у лету, посета Леденој пећини у дужини од око 700 метара, ''пењање'' на неки од видиковаца: Молитва, Равни крш или Велики врх (са спектакуларним погледом на кањон Увца), и повратак на место поласка, који може бити сплаварењем или пешке, односно лепом и угодном шетњом у дужини од око 6 км. Цео излет траје око 5-6 сати. Цена по чамцу/пловилу, а капацитет једног чамца је 12 особа (укључујући и чувара/водича), износи 13.000,00 динара (укључене улазнице у Ледену пећину), плус улазница у СРП ''Увац'', која кошта 100,00 динара по особи.
 • Када су у питању цене за индивидуалне посете, цена за две напред наведене опције износи 1.400,00 динара по особи, (укључена улазница у Ледену пећину), плус улазница у СРП ''Увац'', која кошта 100,00 динара по особи;

Посету СРП ''Увац'' је потребно најавити, односно заказати обилазак.

Телефон/канцеларија (за заказивање обилазака):

03364198 (сваког радног дана од 08 до 16 часова)

Контакт телефони чувара/водича:

 • 0648674710 – Стево Радовановић Стевица